Swingend Spelen!


Speel je viool of trekharmonica en lijkt het je geweldig om te leren samenspelen én te leren spelen op een podium voor dansers? Dat kan nu!

Drie Groninger muzikanten met veel ervaring in dansbegeleiding, presenteren een unieke cursus voor strijkers en trekharmonica-spelers. Beiden krijgen apart les in hun eigen groep én spelen samen. Je leert hierdoor direct de basisbeginselen van het samenspelen met andere instrumenten, arrangeren en begeleiden.


Voor wie


De workshop is voor strijkers (violen, cello's, etc,) en trekharmonica-spelers die willen leren om samen te spelen en de magie daarvan te ontdekken. En die willen leren hoe je zó speelt dat dansers er lekker op kunnen dansen.


Andere instrumenten zoals fluit, gitaar of accordeon zijn in overleg ook welkom.


Voorwaarden voor deelname:

Strijkers: je bent thuis in de eerste positie.

Trekharmonica: je bent een zogenaamde "begonner" (je kunt een simpele melodie spelen met beide handen). Stemming: GC. Als je deze stemming niet hebt, kun je voordelig een harmonica huren bij de Accordeonspecialist in de Wilp.


Maar het allerbelangrijkste is dat je er zin in hebt!

Voldoende studeren tussen de lessen door is daarbij van belang. Wij gaan uit van een studiedruk van 3 uur per week. Dat is ongeveer een half uurtje per dag!


Wanneer


De lessen zijn eens in de twee weken op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van Humanitas, A-Kerkhof ZZ 22, in Groningen. In dit gebouw is ook een restaurant gevestigd, waar je eventueel van te voren prima je avondmaaltijd kunt gebruiken.


De eerste les zal zijn op woensdag 5 februari. Vervolgens op 19 februari, 5 maart, 19 maart, 2 april en de laatste op 16 april.Docenten


De workshop wordt georganiseerd door Jantien Schaap, Frans Tromp en Auke Eringa. Waar het instrumentspecifieke aandacht betreft krijgen de strijkers les van Jantien Schaap en de harmonicaspelers van Auke Eringa. Frans Tromp ondersteunt deze beide docenten. Samenspelen staat voorop en daarom krijg je van elke docent wat mee!


Jantien Schaap

Jantien speelt niet alleen viool en altviool, maar ook contrabas en nyckelharpa. Tijdens haar studie was ze zes jaar altviolist bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest. Tegelijkertijd was ze dansmuzikant op de viool bij verschillende volksdansgroepen en een aantal jaren violist bij de straattheater-groep “De Koninklijke Scric der Zee”. Al zo'n negen jaar organiseert Jantien samen met anderen de balfolk-avonden in Groningen, speelt ze in de groep Sidaro en samen met Sandra de Jong in Predzels.


Auke Eringa

Auke is accordeonist, banjospeler, zanger en drummer bij het orkest 'de Akoestini's'. Hij speelt trekharmonica bij Sidaro. Voor de SVN en privé gaf hij workshops Klezmer, Sixties en Franse Chanson. Op het gebied van dansbegeleiding heeft hij veel geleerd van o.a. Bruno Letron, Dominique Pariselle en Pablo Golder.


Frans Tromp

Frans speelt al ruim 30 jaar trekharmonica en geeft zo'n 25 jaar les. Hij bundelt zijn activiteiten in trad.ft en heeft daarmee al veel mensen meer plezier en meer vaardigheden bijgebracht in het spelen. Hij ziet het als zijn missie om iets van zijn trekharmonica-ervaring door te geven en daarom ondersteunt hij Jantien Schaap en Auke Eringa met raad en daad.Inschrijven


Je kunt je voor de curcus Swingend Balfolk Spelen inschrijven door een mail te sturen (met je naam, instrument en aantal jaren speelervaring) naar Frans Tromp: frans.tromp@xs4all.nl


De kosten voor de cursus zijn 140 euro. Als de cursus doorgaat, hoor je van Frans hoe je dit bedrag kunt betalen.


Heb je inhoudelijke vragen over de cursus of wil je weten of je instrument in aanmerking komt voor deelname, stuur dan een mail naar Jantien en Auke.


We zien je graag in februari (of eerder)! :~)